Boixac,calèndula o flor de tot l’any(calendula officinalis) Com que a la Marinel•la li agrada molt el color taronja, perquè és alegre i vistós, el boixac és la planta que hem escollit com a emblema del Parc de les Olors de Cal Romà.

Molt utilitzada en jardineria, el seu nom prové del llatí calendae, fent referència a calendari, donat que les flors s’obren amb la llum i es tanquen quan es fa fosc, o sigui que el seu cicle marca el ritme del dia i la nit.

Les propietats medicinals de la calèndula són molt notables. Concentra en les seves flors un gran nombre de principis actius, especialment antioxodants, antitumorals, flavonoides i protectors del cor. També conté mucílags i altres principis que protegeixen la pell, són emolients (estoven les inflamacions) i ajuden a regenerar les cèl•lules.

Amb el boixac se’n fan xampús, però sobretot cremes. És molt coneguda la crema de calèndula que es feia tradicionalment amb oli d’ametlles, lanolina, cera d’abelles i l’oli essencial de la nostra planta.

Com ja indica un altre dels noms que rep popularment, floreix gairebé tot l’any, excepte quan gela o quan fa molta calor. Però les flors es recomana collir-les de maig a octubre, perquè és quan concentren més principis actius.

De manera espontània, als camps també hi creixen calèndules, però es tracta de la calendula arvensis, molt més petita que l’officinalis i d’un groc menys intens.